Chadwick Boseman megha vastagbélrákban: Itt vannak a csendes jelek, amelyeket tudnia kell

Kiadva Etnt Health

12 min read · 18 days ago

 

A Fekete Párduc sztárja, Chadwick Boseman (43) vastagbélrákban hmeg . Pénteken a színész csapata kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elmagyarázta, hogy négy éven át küzdött a betegséggel, miután 2016-ban diagnosztizálták. Chadwick egy igazi harcos kitartott mindez mellett, és olyan sok filmet hozott neked, amelyhez eljutottál. szeretni annyira - mondta a nyilatkozat. 'A Marshall-tól a Da 5 Bloodsig, August Wilson Ma Rainey-féle fekete fenekétől és még sokan másoktól számtalan műtét és kemoterápia alatt és között forgattak.'

A vastagbél vagy a vastagbélrák bármely olyan rák, amely a vastagbelet és / vagy a végbelet érinti, és olyan fájdalmas lehet, mint amilyennek hangzik. Itt vannak a vastagbélrák jelei és tünetei, amelyekre figyelnie kell. Olvasson tovább, és biztosítsa egészségét és mások egészségét, ne hagyja ki ezeket Biztos jelek, hogy már volt koronavírusod .

1

Csendes jel: Hasmenés

Nő megragadta a tekercsből WC-papírt.

'A jobb vastagbél daganatai valószínűleg véreznek és hasmenést okoznak' - magyarázza Dr. Beatriz Amendola Innovatív Rák Intézet Miamiban, Fl. Rámutat, hogy a fiatalabb betegeket nagyobb valószínűséggel tévesen diagnosztizálják az IBS irritábilis bél szindróma (IBS) miatt.2

Néma jel: székrekedés

Egy ember tartja a gyomrát.

'A daganat növekedésével a vastagbél átmérője egyre kisebb lehet, ami megnehezíti a széklet átjutását a vastagbélen' - magyarázza Kristina Booth, MD, OU Medicine vastagbélsebész. 'Ez ritkább bélmozgást és egyes esetekben a széklet szűkülését is eredményezheti.'

3

Csendes jel: Vékony, véres széklet

ideges nő a WC-ben hasmenés, székrekedés, aranyér, halom miatt

A székrekedés és a hasmenés mellett a székletben bekövetkező bármilyen egyéb változás a vastagbélrák jele lehet. Steven Reisman, a New York-i Szívdiagnosztikai Központ igazgatója meghatározza, hogy a keskeny vagy vékony széklet, vagy azok, amelyekben vér (vörös vagy fekete) van, figyelni kell. 'Ezek a tünetek a vastagbelet blokkoló daganatot vagy a vastagbél vérzését jelenthetik' - magyarázza.

kubai ételek

Az Rx (szokatlan BM-ek): Ha bármilyen rendellenességet észlel a székletében - főleg a vérben -, akkor keresse fel a gasztroenterológust és rendezze meg a kolonoszkópiát. És ha IBS-diagnózist kap, és úgy tűnik, hogy a bélmozgása nem javul a kezelés után, menjen vissza egy második véleményre.4

Csendes jel: Kemény hasi gombcsomó

Ha bármilyen keménységet észlel a hasa körül, ne hagyja figyelmen kívül. 'A köldöknél egy kemény csomó lehet egy Mary Joseph nővér csomópont' - magyarázza Dr. Booth. Amellett, hogy a vastagbélrák jele, egy másik hasi rák jele is lehet, amely a vastagbélen kívül terjedt el.

Az Rx: Mivel ez a tünet különféle rákos megbetegedésekre utalhat, hívja orvosát, amint keménységet észlel a hasán.

5.

Néma jel: vashiány és vérszegénység

Laboratóriumi asszisztens vérmintával egy kémcsőben

A vérszegénység vagy a vashiány a vastagbélrák tünete lehet. 'Ennek oka a széklet fokozatos vérvesztése' - mondja William Tierney, az OU Medicine gasztroenterológus szakorvosa. 'A vérzés nagyon lassú, és nem látható a bélmozgásban, így csendes, de hónapokig, évekig folyamatosan előfordul, ami a test vasraktárainak kimerüléséhez vezet.'

legjobb csirkemell receptek

Az Rx: Legyen naprakész a vérmunkájával kapcsolatban. 'Minden hím és minden nem menstruáló nő vashiánya miatt indokolt a vérveszteség keresése a gyomor-bél traktusban és a vastagbélrák' - mondja Dr. Tierney.

6.

Csendes jel: Megmagyarázhatatlan fogyás

nő csalódott, miután ellenőrizte a  <a href=súlyát '>

Ha lefogy, és nincs rá magyarázata, ez különféle rákos megbetegedések jele lehet - beleértve a vastagbelet is. Ha bármilyen más tünete van - különösen a széklet változása -, ne hagyja figyelmen kívül a skálán lefelé haladó számokat - mondja Dr. Reisman.

Az Rx: 'Forduljon orvoshoz a fogyás értékeléséhez' - utasítja Dr. Reisman.

7

Néma jel: hasi görcsök vagy fájdalom

Afrikai-amerikai férfi gyomorfájásban szenved, otthon a kanapén fekve

Ha kellemetlenséget, fájdalmat vagy görcsöt érez a középső részén, és úgy tűnik, hogy ez nem múlik el, akkor nem szabad figyelmen kívül hagynia. 'Ha ez jelentős ideig (több mint egy hétig) tart vagy fokozatosan rosszabbodik, akkor a vastagbél daganatát jelentheti' - magyarázza Dr. Reisman.

Az Rx: A hasi régió fájdalma és görcse számos egészségügyi problémát jelenthet. Dr. Reisman azt javasolja, hogy egyeztessen időpontot a gasztroenterológussal a kolonoszkópia ütemezésére a vastagbélrák kizárására.

8.

Csendes jel: megmagyarázhatatlan étvágytalanság

Bár az étvágyának megmagyarázhatatlan ok nélkül történő elvesztése annyi egészségi problémának vagy ráknak tudható be, ha más vastagbélrák tünetekkel párosul - különösen a bélszokások változásával -, nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az Rx: 'Vérvizsgálatok elvégzéséhez orvoshoz kell fordulnia, és meg kell állapítania, hogy a kolonoszkópia indokolt-e' - sürgeti Dr. Reisman.

9.

Néma jel: Gyengeség és fáradtság

A fáradt vörös hajú férfi leveszi a szemüveget, ha túl sokáig dolgozik a számítógépen, a kimerült ezeréves férfi fejfájástól vagy szemfeszültségtől szenved, fiatal hallgató masszírozza az orrnyerget

A gyengeség és a fáradtság valóban gyakori része lehet a napjának. Ezek azonban a vashiányos vérszegénység tünetei lehetnek, a vastagbélrák tünetei - emlékeztet Dr. Reisman.

Az Rx: Ha folyamatosan fáradtnak és gyengének érzi magát, akkor egyeztessen az orvosával, hogy végezzen vérmunkát. Bár a vérszegénység önmagában nem jelent nagy gondot, egy nagyobb egészségügyi probléma - például a vastagbélrák - tünete lehet.

10.

Mi a teendő, ha ezeket a tüneteket tapasztalja?

Orvos és magas rangú ember arcmaszkokat visel koronavírus és influenza kitörése során

Ha ezen jelek vagy tünetek bármelyike ​​fennáll, feltétlenül beszélje meg elsődleges képviselőivel vagy azonnal forduljon orvoshoz. 'Orvosa valószínűleg elrendeli a vizsgálatot, ha a fent említett panaszok bármelyike ​​fennáll, de sok esetben kolonoszkópiára van szükség a további értékeléshez' - magyarázza Dr. Masoud. 'Ez az eljárás nagyon biztonságos, és a rák felismerésének és megelőzésének alappillére.'

ÖSSZEFÜGGŐ: A 20 leggyakoribb rákot okozó szokás

tizenegy

Mi a teendő: A korai észlelés kulcsfontosságú

beteg orvosával

Mint a legtöbb egészségügyi szövődmény és különösen a rák esetében, a korai felismerés is a kulcs a kedvező eredményhez és az esetleges sikeres terápiához. 'Mint mindig, a rák elleni legjobb védelem a megelőzés' Amir Masoud, orvos , a Yale Medicine gasztroenterológusa elmagyarázza Feminine Vigor Health . 'A nem invazív szűrővizsgálatok és a kolonoszkópia a rákos megbetegedések és az azokhoz kapcsolódó halálozások jelentős csökkenését eredményezték. Elengedhetetlen, hogy kövessük a szűrési ajánlásokat, és ne hanyagoljuk el azokat a tüneteket vagy jeleket, amelyek valamivel többre utalhatnak.

12.

Mi a teendő: A kolonoszkópia segíthet

Gasztrológus. Orvos

A vastagbélrák korai felismerésének legjobb módja a kolonoszkópia. 'A kolonoszkópiát rutinszerűen ajánlják 10 évente, 50 éves kortól kezdve' - ​​magyarázza Matthew Mintz, FACP. Azok a személyek, akik más kockázati tényezőkkel rendelkeznek, például egy első fokú rokon, aki vastagbélrákban szenvedett, még korábban szűrhető. 'A kolonoszkópia kiválóan alkalmas a rák előtti polipok azonosítására, amelyek kicsi, korai növekedésűek, még nem váltak rákká' - mondja.

A kolonoszkópiát végző gasztroenterológus látja ezeket a rákot megelőző polipokat, és eltávolítja őket a ráktól elhárított, életmentő módon. 'A probléma az, hogy az emberek többsége úgy dönt, hogy nem végzi el a kolonoszkópiát, mert félnek az eljárástól, vagy kényelmetlennek találják' - mutat rá.

13.

Mi a teendő: Próbálja ki a Cologuard-ot

Cologuard dobozA Cologuard jóvoltából

A Cologuard egy új teszt, amely rák DNS-t keres a székletében - mutat rá Dr. Mintz. 'Könnyű és kényelmes, és majdnem (kb. 90%) olyan jó, mint a kolonoszkópia' - mondja. Bár nem támogatja a betegek számára előnyben részesített szűrési módszerként, 'minden bizonnyal sokkal jobb, mint semmit sem csinálni, és ésszerű alternatíva azoknak a betegeknek, akik el akarják kerülni a kolonoszkópiát'.

mirelit leveles tészta receptek

14

Mi az esélye a vastagbélráknak?

Nő gazdaság modell emberi belek a test előtt.

Sajnos nagyon gyakori, évente csaknem 150 000 új esetet diagnosztizálnak. 'Az Egyesült Államokban továbbra is a második leghalálosabb rák a férfiaknál és a harmadik a nőknél' - magyarázza Dr. Masoud. 'Míg a vastagbélrák előfordulása az 50 évesnél idősebb embereknél csökkent - a hatékony szűrési programoknak köszönhetően - a fiatalabb betegek bevonásával új esetekben emelkedést tapasztalunk.'

tizenöt

Megfigyelheti a vastagbélrák tüneteit a korai szakaszban?

Az orvosok megbeszélik a belek röntgenjét az orvosi rendelőben

A tünetek általában csak akkor jelentkeznek, ha a vastagbélrák előrehaladottabb stádiumban van, bár a kolonoszkópia, mielőtt tüneteket okozna, segíthet. 'Ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a lehetséges figyelmeztető jelekkel, és azonnal forduljunk orvoshoz, ha ezek bármelyike ​​fennáll' - magyarázza Dr. Masoud.Ami önmagát illeti: Ha a legegészségesebb módon szeretné átvészelni ezt a járványt, ne hagyja ki ezeket 37 olyan hely, ahol a legvalószínűbb a koronavírus elkapása .

Lásd Még