30 meglepő dolog, amely befolyásolja, hogy rákot kaphat-e

Kiadva Etnt Health

28 min read · 18 days ago

 

A rák tehetetlennek érezhetik magukat, maga a koncepció szorongást kiváltó olvasnivaló. De örülünk, hogy rákattintott erre a történetre, mert a Big C olyan egészségi állapot, amelyben a tudás valóban hatalom.

Folyamatosan új kutatások folynak arról, hogyan lehet megelőzni a rákot és korán elkapni, amikor a legjobban gyógyítható. És ez kiterjed a kockázati tényezőkre is. Az elmúlt években a tudósok olyan jól ismert tényezők mellett, mint a dohányzás és az étrend, sok mindent megtudtak arról, hogy mi emeli a rák kialakulásának kockázatát. A Feminine Vigor Health felkérte a szakértőket, hogy tárják fel azokat a meglepő dolgokat, amelyek befolyásolják, hogy rákos lehet-e. Ezt mondták nekünk.

1

Forró italok fogyasztása

Csésze forró kávé

'Megnövekedhet a torokrák kockázata azoknál az embereknél, akik nagyon meleg ételeket és italokat fogyasztanak az irritáló anyagok és a hő hatására, amelyek stimulálhatják a sejtek károsodását' - mondja Thomas Horowitz, MD CHA hollywoodi presbiteri orvosi központ Los Angelesben. Néhány tanulmány, köztük egy, amelyet 2019 márciusában tettek közzé International Journal of Cancer összefüggésbe hozták a nagyon forró italok, például a kávé vagy a tea fogyasztását a nyelőcső- vagy torokrák fokozott kockázatával.Az Rx: Az antioxidánsokban gazdag kávé és tea előnyös lehet általános egészségi állapotában, támogathatja a fogyást és elősegítheti a rák megelőzését. Csak ne igyon csövön-melegen.

2

Menstruációs történelem

nő hasfájás ül a kanapén

'A korai menstruáció - a 12. életévét megelőző időszakok - és a menopauza kezdete 55 éves kor után hosszabb ideig kiteszi a hormonokat, növelve az emlőrák kialakulásának kockázatát' - mondja Nancy Elliott, MD Montclair Mellközpont Montclairben, New Jersey-ben.

Az Rx: Beszéljen orvosával arról, mit jelent a menstruációs kórelőzménye az emlőrák kialakulásának kockázata szempontjából, és tartson minden rendszeres megbeszélést a szűrésre. Ha gyermeke van, és 12 előtt észleli a pubertás jeleit, beszéljen gyermekorvosával.3

Sűrű mellek

Nő rákmegelőző mammográfiát végez

'A mell sűrűségét mammográfiával határozzák meg, ezért fontos, hogy az éves szűrés megismerje személyes összetételét' - mondja Elliott. 'A rendellenességeket nehezebb megtalálni a sűrű mellű betegeknél, mert a sűrű szövet és a rák is fehér. Olyan, mintha hóviharban keresnék egy hógolyót. Ezenkívül a sűrűség a rák kockázati tényezője - tehát ez kettős bántalmazás.

Az Rx: A rendszeres mammográfiák mellett 'azt javasoljuk, hogy a sűrű mellű nők kiegészítő szűrést kapjanak, akár ultrahanggal, akár (még jobb) MRI-vel' - mondja Elliott.

4

Alkoholt inni

nő iszik vörös bort

'53 tanulmány elemzése szerint az emlőrák relatív kockázata 32% -kal nőtt azoknál, akik napi 3 adagot isznak' - mondja Elliott. 'Azokhoz a nőkhöz képest, akik egyáltalán nem isznak, azoknál a nőknél, akik hetente három alkoholt fogyasztanak, 15% -kal magasabb az emlőrák kockázata.'

Az alkohol számos más rák kockázatát is felveti. 'A felesleges alkoholfogyasztás növelheti a száj, a torok, a bél és leggyakrabban a máj rákos megbetegedésének kockázatát' - mondja Janette Nesheiwat, orvos , New York-i család- és sürgősségi orvos. 'Az alkohol károsítja a sejteket és mérgező a szervekre, növelve a rákos sejtek kialakulásának esélyét.'

Az Rx: Az alkohol nem lehet meglepő rákkeltő, de az a mennyiség, amely kockázatos ivást jelent. A rák és a szívbetegség kockázatának csökkentése érdekében a szakértők mérsékelt alkoholfogyasztást javasolnak: nőknél legfeljebb egy ital, férfiaknál napi két ital.

5.

Mikrohullámú edények közelében végzett munka

Mikrohullámú kommunikációs edény

Nem, a konyhai mikrohullámú sütője nem okoz rákot. De a mikrohullámú távadók - egy teljesen más, ipari erősségű dolog - növelhetik a rák kockázatát. 'Az egyik lehetséges rákkockázat az épületek tetején van, ahol mikrohullámú edényeket helyeznek átviteli eszközként. Ha valaki előttük dolgozik, véletlenül ki lehet téve a sugárzásnak, amely a rákhoz kapcsolódott. '- mondja Horowitz.

Az Rx: Ha munkája mikrohullámú adó közelében van, beszéljen orvosával az egészségügyi kockázatok korlátozásáról.

ÖSSZEFÜGGŐ: 100 módja annak, hogy otthona betegséget okozhat

6.

Túl sok időt töltve ülve

üzletember dolgozik a laptop. Csinos, fiatal férfi az íróasztalánál

'A kanapén, a munkahelyi székben vagy az autóban ülve töltött hosszú idő növelheti egyes ráktípusok kockázatát' - mondja Cara Pensabene, MD EHE Health . 'EgybentanulmányAzoknál az embereknél, akik több mint két órát töltöttek ülve és tévéztek, 70% -kal nagyobb volt a vastagbélrák kialakulásának kockázata. '

rosé pezsgő

Az Rx: A szakértők, köztük az American Heart Association, azt javasolják, hogy a felnőttek hetente legalább 75 perc erőteljes fizikai aktivitást (például futás vagy úszás) vagy 120 perc közepes fizikai aktivitást (például gyors gyaloglás) kapjanak. Ha asztali munkát végez, keresse meg a módját annak, hogyan lehet aktívabb a nap folyamán, ha csak áll és többet sétál.

7

Hús kész megrendelése

jól elkészített főtt steak vágódeszkán

Az elszenesedett húsok fogyasztása - legyen az akár hamburger, steak vagy csirke - rákkockázat. 'Ha bizonyos típusú húsokat magas hőmérsékletre főznek, kifejlesztik ezeket a heterociklusos aminokként (HCA-k) és policiklusos aromás szénhidrogénekként (PAH) ismert vegyületeket' - mondja Pensabene. 'Ezek a vegyi anyagok mutagén hatásúak a Országos Rák Intézet , ami azt jelenti, hogy befolyásolják a DNS-t, és fogékonyabbá tehetnek bizonyos típusú rákok iránt. '

Az Rx: A hús grillezésénél mondja ki a 'mikor' feketedés előtt. Az előkészítés során lépéseket tehet a rákot okozó vegyületek képződésének csökkentésére is: Mielőtt a húst rácsra helyezné, pácolja fél órán át, vagy pár percig zárja le a mikrohullámú sütőben. És ha már a vörös húsról beszélünk, olvassa el, hogy kiderüljön, mennyit egészséges enni.

8.

Terhesség

terhes afro-amerikai nő iszik zöld zöldséglé vagy turmix otthon

'Sok nő nem veszi észre, hogy a terhesség vagy annak hiánya befolyásolja az emlőrák kockázatát is. Ha első terhessége 30 éves kor után következik be, soha nem szoptatott, vagy soha nem volt teljes idejű terhessége, a kockázata nő - mondja Elliott. 'Mivel a nőknek életük későbbi szakaszában gyermekeik vannak, ezt érdemes szem előtt tartani.'

Az Rx: Beszéljen orvosával arról, hogy a gyermekvállalási előzmények mit jelentenek az emlőrák kockázatának szempontjából. Kövesse a szűréssel kapcsolatos ajánlásaikat.

9.

Alvás bekapcsolt tévével

Alvó fiatal nő elájult a kanapén, miután ételt kómával tévézett

- Egy 2005 - ben megjelent tanulmány szerint Környezet-egészségügyi perspektívák , azoknál a férfiaknál, akiket több fény éri éjszaka, nagyobb a prosztatarák kialakulásának kockázata '- mondja Pensabene. 'További kutatásokra van szükség, de gyanítható, hogy az alvás közbeni mesterséges fénynek való kitettség megzavarja a melatonin termelését és a természetes alvási ciklust, amely hatással lehet a szervezet antioxidáns szintjére.'

Az Rx: Próbáljon sötétben aludni, a TV vagy az erős éjszakai fények zavartalanul.

ÖSSZEFÜGGŐ: 70 dolog, amit soha ne tegyen az egészsége érdekében

10.

Mindig kihagyja a salátát

vegyes zöld saláta üvegtálban, öntet nélkül

Az élelmi rostok fogyasztása nem csak a rendszeresség megőrzését jelenti - ez egyben erős rákos harcos is. 'A rostokban, gyümölcsökben és zöld leveles zöldségekben nem elegendő étrend fogyasztása vastagbélrákhoz vezethet' - mondja Nesheiwat. A növényi eredetű élelmiszerekben található vitaminok és ásványi anyagok antioxidánsokként segítenek a szabad gyökök vagy a sejteket károsító atomok elleni küzdelemben. Ennek az egészséges védőrostnak a hiánya növelheti a szabad gyökök kockázatát, és végül rákot okozhat. '

Az Rx: Szakértők szerint a nőknek napi 28 gramm rost fogyasztására kell törekedniük, a férfiaknak pedig 35-re.

tizenegy

Alkalmi napégés

Nő alkalmazza a krémet a cserzett háton

'Ha kétévente egyszer csak leég a nap, akkor a hármas, a melanoma bőrrák kockázatát is csaknem háromszorosára növelheti' - mondja Christopher Zoumalan, orvos , igazgatósági képesítéssel rendelkező okuloplasztikus sebész, székhelye Beverly Hills, Kalifornia.

hétvégi receptek

Az Rx: 'Legyen saját egészségvédője rendszeres önvizsgálatok elvégzésével, és ha bármi gyanúsat talál, keresse fel a testület által tanúsított bőrgyógyászt' - mondja Zoumalan. Kerülje a leégést, a szoláriumot és az UV-szoláriumot. Ha kifelé megy, takarjon le ruhát, beleértve egy kalapot és UV-blokkoló napszemüveget. Használjon széles spektrumú (UVA / UVB) fényvédőt az egész testére, 30-as vagy annál magasabb SPF-rel.

12.

A fogkrém használata ezzel az összetevővel

Fogkrém a fogkefén

'Az FDA visszahívta a triklozánt tartalmazó fogkrémeket vagy orális termékeket a rákhoz és az endokrin betegségekhez való kapcsolódás miatt' - mondja Dr. Rhonda Kalasho a Glo Modern Fogászat Los Angelesben. Azt javaslom, hogy hagyja abba a triklozánt tartalmazó termékek használatát. A rossz lehelet szagának elpusztítására használják, és még néhány antibakteriális szappanban, valamint kézszappanban is megtalálható.

Az Rx: '2016-ban az FDA korlátozta a veszélyes vegyi anyagot tartalmazó fogyasztási cikkeket, és 2017-re az egészségügyi környezetben is korlátozta a vegyi anyagot' - mondja Kalasho. - Néhány termék azonban még mindig ott lehet, ezért ébernek kell maradnia.

13.

Ezzel a vegyszerrel permetezett zab fogyasztása

Zabot öntünk tálba az adag skálán történő méréséhez

'A glifozát egy növényvédő szer, amelyet sok növényre permeteznek, beleértve a búzát és a kukoricát is, amelyeket' egészséges 'étrend részeként fogyasztunk' - mondja Terhune. 'Egy 2019-es tanulmány megmérte a glifozát-expozíciót a reggeli müzlikben, és megállapította, hogy minden általuk tesztelt gabona meghaladta a gyermekek biztonságára vonatkozó határértékeket. A glifozát megbontja jótékony bélmikrobiomunkat és hatással van immunrendszerünk védekezésére. A glifozátot ma már jogilag összekapcsolják a nem Hodgkin-limfómás betegek számos perében. '

Az Rx: Válasszon organikus zabot, szemeket és zöldségeket, amikor csak lehetséges.

14

Nem alszik eléggé

Nő alvászavar

Miért érezzük magunkat ilyen kipihenten egy jó alvás után? Ez azért van, mert a test helyrehozza önmagát - kijavítja a sejtkárosodást, kisöpri a méreganyagokat az agyból és biztosítja, hogy anyagcserénk jó úton haladjon. Ha nem kap elég szemet, mindenféle testi folyamat szenved. A rossz alvás összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a rák fokozott kockázatával.

Az Rx: A szakértők, köztük a National Sleep Foundation, azt mondják, hogy minden életkorú felnőttnek hét-kilenc óra alvásra van szüksége éjszakánként - se több, se kevesebb.

tizenöt

Éjszakai műszakban dolgozom

Üzletember túlórázik az irodában.

A kutatók úgy vélik, hogy az éjszakai alvás feltölti melatonin készletünket, amely hormon szabályozza a test cirkadián ritmusát, és úgy tűnik, hogy szerepet játszik a rák megelőzésében. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akik éjszaka dolgoznak és nappal alszanak, fokozott a rák kockázata. 2007-ben az Egészségügyi Világszervezet az éjszakai műszakban végzett munkát valószínű karcinogén anyagnak minősítette a cirkadián zavar miatt.

Az Rx: Ha éjszaka dolgozik, beszéljen orvosával arról, hogyan befolyásolhatja a rák kockázatát.

16.

Feldolgozott hús

szalonnacsíkok a grillen

A szalonnát, sonkát, virslit, kolbászt, szalámit - az egész amerikai étrend mindazon alapanyagát, amellyel mindannyian felnőttünk - ma már ugyanolyan nagy rákkockázatnak tekintik, mint a cigarettát. Szó szerint. Az Egészségügyi Világszervezet a feldolgozott húst 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagnak nevezte el, ugyanaz, mint a dohány, mert bizonyíték van arra, hogy rendszeres fogyasztása vastagbélrákhoz vezethet. Hogyan? A kutatók úgy vélik, hogy a feldolgozott hús tartósítószerként használt nitritek kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerben található természetes vegyületekkel, és rákot okozó vegyi anyagot hoznak létre.

Az Rx: A Amerikai Rákkutató Intézet szerint nem szabad rendszeresen fogyasztani feldolgozott húst, beleértve a sonkát, a szalonnát, a szalámit, a virslit és a kolbászt, mivel bármilyen mennyiség rákkockázatot okoz. 'Az AICR azt javasolja, hogy kerüljék a szalonnát és más feldolgozott húsokat, mentse meg őket különleges alkalmakra' - mondja a szervezet.

17.

Vörös hús

new york csík steak közepesen ritka a tepsiben

Még a feldolgozatlan vörös hús fogyasztása is - beleértve a steaket, a hamburgert, a bárányt és a sertéshúst is - fokozott rákkockázattal jár.

Az Rx: A Amerikai Rákkutató Intézet azt javasolja, hogy a vörös hús fogyasztását legfeljebb 18 unciára korlátozzák hetente.

18

Miután CT-vizsgálat fiatal

CT (számítógépes tomográfia) szkenner kórházi laboratóriumban.

A CT-vizsgálat olyan, mint egy mellkas-röntgensugárzás a szteroidokon: a CT-k sugárzással hozzák létre a test 3D-s képeit, és hasznosak olyan problémák felderítésében, amelyek korábban csak felfedező műtétekkel voltak felfedezhetők. De egy 2013-ban végzett ausztrál tanulmány, amely 11 millió ember kórtörténetét vizsgálta, megállapította, hogy egy CT-vizsgálat 20 éves kora előtt 24 százalékkal növelte az ember életében fennálló rákkockázatát. Minél nagyobb a sugárterhelés és minél fiatalabb az ember, annál nagyobb a kockázat.

Az Rx: A szakértők óvatosságra intenek e megállapításokkal kapcsolatban. A CT technológia az idő előrehaladtával javult, és a legtöbb orvos csak akkor írja fel őket, ha feltétlenül szükséges. De ha több CT elvégzésére kérik fel, indokolt megkérdezni, hogy használható-e alacsony vagy nem sugárzó vizsgálat, például ultrahang vagy MRI.

19.

Magömlés gyakorisága

A spermiumok a mikroszkópról nézve

Egy tanulmányban folyóiratban megjelent Európai Urológia , a kutatók 1000 ember önjelölt ejakulációs gyakoriságát vizsgálták. Megállapították, hogy azok a férfiak, akik havonta több mint 21 magömlésről számoltak be, a 31 százalékkal alacsonyabb a kockázat mint a férfiak, akik havonta négy-hétszer ejakuláltak.

Az Rx: Először is, ne feledje, hogy az összefüggés nem okozati összefüggés. A tudomány nem bizonyította meggyőzően, hogy a ritka magömlés a prosztatarák kockázata, bár a kutatók elmélete szerint a magömlés megtisztíthatja a prosztatát a méreganyagoktól és irritáló anyagoktól. És a legtöbb férfi azt állítja, hogy ennek a frekvenciának a növelése biztosan nem árt.

húsz

Közös STD

Orvos és beteg

A nemi úton terjedő fertőzés trichomoniasis nagyon gyakori. Körülbelül 3,7 millió amerikainak van fertőzése, amelyet a protozoon T. vaginalis okoz, és csak 30 százalékuknál jelentkeznek tünetek. További információk: Egy 2014-es tanulmány megállapította hogy a T. vaginalis kiválaszt egy fehérjét, amely elősegíti a prosztata gyulladását, és mind a jóindulatú, mind a rákos prosztata sejtjeinek növekedését gátolja. Ban ben egy 2009-es tanulmány , A prosztatarákkal diagnosztizált férfiak 25 százaléka pozitív T. vaginalis fertőzést mutatott, és nagyobb eséllyel volt agresszív a betegség.

Az Rx: Bár a tudomány nem talált meggyőző kapcsolatot, ha szexuálisan aktív vagy, és valószínűleg trichomoniasisnak van kitéve, beszéljen orvosával a kockázati tényezőkről és a rendszeres STI-teszt előnyeiről.

huszonegy

Savas reflux

nő, akinek reflux savai vannak vagy tüneti tünetei vannak, Gastroesophagealis reflux betegség, ivóvíz

A gyomorégést vagy a savas refluxot - amelyben a gyomorsav visszalép a nyelőcsőbe, égést vagy fájdalmat okozva a mellkasban vagy a torokban - gyakran egyszerű kellemetlenségnek tekintik. De idővel a gyomorsav károsíthatja az érzékeny szöveteket, ami Barrett-nyelőcsőnek nevezett rák előtti állapothoz vezethet. Ez nyelőcsőrákká fejlődhet.

Az Rx: Ha rendszeres gyomorégéstől szenved, beszéljen kezelőorvosával. Lehet, hogy vényköteles kezelést, életmódbeli változásokat vagy további teszteket javasolnak.

22.

Kávé

férfi kreatív ül az ablaknál kávézni

A kávé alulértékelt rákos harcos lehet, magas antioxidáns tartalmának köszönhetően. A tanulmányok metaanalízise folyóiratban megjelent BMC rák , a rendszeres kávéfogyasztás legalább 11 típusú rák kockázatának csökkenésével függött össze, beleértve az emlőt, a vastagbélt, a hasnyálmirigyet, a nyelőcsövet és a prosztatát. És a 2015. novemberi tanulmány ban ben Keringés megállapította, hogy a kávéfogyasztás a halálozás kockázatának 8-15% -os csökkenésével járt együtt, nagyobb csökkenéssel azok között, akik többet fogyasztottak.

Az Rx: Kiissza. Csak próbáljon ne inni koffeintartalmú italokat dél után, mert ez hatással lesz az alvására.

2. 3

Cukros italok

Nő kezet ad egy pohár üdítőt jéggel. és egy pohár jéggel pohár készen arra, hogy felfrissítsen

Lehet, hogy tudja, hogy túl sok cukros ital, például szódavíz fogyasztása növeli az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. De a folyóiratban megjelent egy 2019. márciusi tanulmány Keringés összefüggést talált a cukros italok fogyasztása és a rák között. Az elfogyasztott cukros italok minden egyes 12 uncia adagja 7% -kal megnövekedett bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatával, és 5% -kal megnövekedett rákos megbetegedések kockázatával jár.

Az Rx: Hagyja ki a cukros italokat, és kerülje a mesterséges édesítőszerrel rendelkezőket is - ezek saját egészségügyi kockázatokkal járnak. Hidratálja csapvízzel, seltzerekkel vagy házi készítésű gyümölcsökkel infúziós H2O-val.

24.

Altató

Az ember ül ágyas, hogy altatót vagy éjszakai gyógyszert szedjen. Álmatlanságtól szenved

Egyes tanulmányok hipnotikus (más néven alvást kiváltó) gyógyszerek alkalmazását a rák és a halál fokozott kockázatával kapcsolják össze. A kutatók nem találták meg a pontos kapcsolatot, de miért kockáztatják?

Az Rx: Számos alvás-higiéniai stratégia követhető, mielőtt vényköteles kérést kapna az altatókról. Ezek magukban foglalják a meditációt, a relaxációs technikákat és a képernyők elkerülését az ágy előtti órában. Ha nehezen alszik, beszéljen velük orvosával.

dietak fogyokura
25

A családtörténet figyelmen kívül hagyása

Töltse ki az orvosi kérdőív családtörténeti részét

Ha szüleidnek volt egy bizonyos betegségük, nincs garancia arra, hogy Ön is megkapja. Van azonban genetikai összetevője bizonyos betegségeknek, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség és az egyes rákos megbetegedések.

Az Rx: Győződjön meg arról, hogy orvosa ismeri-e családi kórtörténetét súlyos betegségről, és kérdezze meg, hogy indokolt-e szűrővizsgálat.

26.

Nem kap vastagbélrák szűrést

Szonda kolonoszkóp. Orvos gasztroenterológus szondával gasztroszkópia és kolonoszkópia elvégzésére

Mi az elsődleges kockázati tényező a vastagbélrákban? Kor: A betegség kockázata 50 éves kor után jelentősen megnő. Korai észleléskor (lokalizált polipként) a vastagbélrák a rák egyik legkönnyebben gyógyítható formája.

Az Rx: A American Cancer Society azt javasolja, hogy az első kolonoszkópiát 45 évesen végezze el, és 10 évenként ismételje meg. Orvosa eltérő ajánlásokkal rendelkezhet a családi háttér és a személyes kórtörténet alapján.

27.

HPV

Orvos beoltja a nőket a kórházban

Szerint a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok , 79 millió amerikai férfi és nő fertőzött HPV-vel (humán papillomavírus), amely a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés. A HPV férfiaknál és nőknél egyaránt genitális szemölcsökhöz és rákhoz vezethet - ideértve a méhnyak, a pénisz, a végbélnyílás és a torok rákos megbetegedéseit is.

Az Rx: A HPV annyira elterjedt, hogy a legtöbb felnőtt 20 éves korukra ki van téve. De mivel hat különböző HPV-törzs okozza a legtöbb HPV-vel kapcsolatos rákot - és az FDA nemrégiben 45 éves koráig törölte a HPV-vakcinát -, a beoltás előnyös lehet, ha szexuálisan aktív. Ha aggódik a HPV-vel kapcsolatos rák miatt, beszéljen orvosával.

28.

Körülmetéletlen szexuális partnerek

pár élő gazdaságban hads, miközben együtt feküdt az ágyban

'A körülmetéletlen férfiak partnereinek nagyobb a méhnyakrák kockázata' - mondja Horowitz. Miért? Szerint a A tanulmányok 2017. évi áttekintése a Lancet-ben megjelent kutatók azt találták, hogy a körülmetélt férfiak ritkábban kapnak HPV-t (humán papillomavírust), amely a méhnyakrák legtöbb esetét okozza.

Az Rx: A HPV annyira elterjedt, hogy a legtöbb felnőtt a 20-as évek elejére fertőződik meg. De egyes formák rákot okozhatnak, ezért fontos, hogy beszéljen orvosával a kockázati tényezőkről és a rendszeres tesztekről.

29.

Az Epstein-Barr vírus

Vérminta pozitív Epstein-Barr vírussal (EBV)

'Egy igazán kevésbé ismert dolog, amely kifejezetten hozzájárulhat a Hodgkin-kór kialakulásához, az Epstein-Barr (vagy mono) vírus' - mondja Kylene Terhune, az FDNP, CPT, táplálkozási szakértő és képesített személyi edző, akinek saját maga is Hodgkin volt. 'Ez egy olyan vírus, amely az emberek többségében szunnyadó és inaktív állapotban van, miután hirtelen mono-rohamot tapasztal, de egyesekben stressz hatására újra aktiválódhat, például étkezési érzékenység, érzelmi vagy fizikai stressz alatt.'

Az Rx: Ha mono vagy EBV volt, beszéljen orvosával arról, hogyan lehet egészséges maradni. 'Valaki krónikus EBV-ben tudatában kell lennie annak, hogyan kezelje azt és támogassa testét, mivel ez Hodgkin eseteinek akár 40% -ával is összefüggésbe hozható' - mondja Terhune.

30

Hormonpótló terápia

Hormonpótló terápia

Évtizedek óta rendszeresen felírták az idősebb nőknek, hogy enyhítsék a menopauza tüneteit, mint a hőhullámok és a csökkent nemi vágy. Ma szakértők szerint a hormonpótló terápia magasabb mell-, petefészek- és endometriumrák kockázatával jár.

Az Rx: 'A jól lefolytatott tanulmányok sok orvos arra a következtetésre jutottak, hogy az MHT kockázatai gyakran felülmúlják az előnyöket' - mondja az American Cancer Society . De nem adott ki iránymutatásokat a menopauzás hormonterápiáról, és kijelentette, hogy a döntésnek egy nőnek és orvosának kell döntenie, miután megbeszélte a kockázatokat és az előnyöket.

És hogy a legboldogabb és legegészségesebb életet élje, ne hagyja ki ezeket 101 legegészségtelenebb szokás a bolygón .

Lásd Még